Home | Kaza Poorter | Gallerie | CV | Contact

Kaza Poorter geboren in Den Haag is via Antwerpen en Clinge (Zeeuws-Vlaanderen) in Kerkrade neergestreken. Ze woont en werkt daar sinds 2004 in een inspirerende omgeving.

Kaza begon haar carriere met een eigen marionettentheater daarbij geadviseerd door de bekende marionettenspeler Feike Boschma. Toch ging na verloop van tijd haar belangstelling meer uit naar het schilderen en leerde zij de kneepjes van het vak van bevriende Haagse kunstenaars.

Dat was het begin van een succesvolle periode in surrealistische stijl. Zij kreeg zelfs een opdracht voor een muurschildering en pilaren in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Jeansschilderijen 
Maar Kaza zocht weer een nieuwe uitdaging; ze haalde jeansbroeken uit elkaar en maakte er grote lappen van die zij beschilderde met surrealistische taferelen. Daarmee exposeerde zij veel in Nederland maar ook in Londen, Parijs en Brussel, o.a. in samenwerking met Levi Strauss.

Lampen

Rond 1990 creeerde Kaza eigenzinnige lichtsculpturen: " Ik zie verlichting niet alleen functioneel, maar wil het daarnaast vooral tot kijk object transformeren". Zij goochelde met vormen, kleuren en materialen; een schoen, boeken, namaakfruit, veren of een ornamentje, het zijn enkele van de ingredienten waaruit een kroonluchter, of door schijnbaar willekeurig op een gestapeld,een bepaald wankel evenwicht ontstaat; "een lamp ".Gefascineerd door licht gebruikte zij als materiaal steeds vaker kristallen en glas in brokken, transparant en gekleurd; "glas komt tot leven als je het in licht kan vangen ".

Mensennesten
Door de constatering van een verhardende maatschappij kreeg Kaza het idee om mensennesten te bouwen, die staan voor haar voor een behaaglijk gevoel van een eigen vertrouwde ruimte, een symbolische ruimte die de mensen een moment het oergevoel terug geeft dat hij/zij veelal in deze consumptiemaatschappij is kwijtgeraakt. Een verlangen naar geborgenheid, warmte en veiligheid. Zij maakte veel openbare mensennesten voor culturele festivals en had een prachtige tentoonstelling in kasteel Groeneveld te Baarn.

Engelenschilderijen
Een grote spirituele belangstelling resulteerde in een mooie serie engelenschilderijen, want engelen vormen voor Kaza een onuitputtelijke bron van inspiratie. De engel, niet uit een bepaalde geloofsovertuiging maar de universele altijd aanwezige beschermer, vriend en helper van de mens.

Monoprints
Na de vondst op een rommelmarkt van een grote doos met schoolstempels maake Kaza zo'n 60 monoprints. Zij verbeelden twee wat wereldvreemde vrouwen, moeder en dochter in klederdracht die een wereldreis maken.

Deze 'rondreis' wordt ook in boekvorm uitgebracht.

Micro-macro
Als kind was ik al gefascineerd door een zelf verzonnen wereld, identiek aan maar tegelijk ook kleiner dan en verstrengeld in de ' onze'. De herinnering aan deze micro-macrowereld werd weer levendig bij het lezen van 'Hausing Problem' van Henry Kuttner en diende als basis voor een nieuwe serie werken met dit onderwerp.

Hagstones
Een project dat Kaza al op diverse kunstmanifestaties heeft uitgevoerd. Toeschouwers kijken door een hagstone, een steen met een natuurlijk gat er in en ervaren hun omgeving veel detailgevoeliger. Klik op foto voor vergroting

 
Tot zover de toelichting op de vele verschillende aspecten omtrent de intense zoektocht van Kaza

Veel kijkplezier !
Hofvijver